Napelemet használhatunk városban és tanyán is?

Azt hiszem, írtam már arról, hogy szeretek kertészkedni (méghozzá a városban), és ott zöldségeket és gyümölcsöket termeszteni. Nemrég egy ismerősömhöz ugrottam át, akinek a házán napelem rendszert találtam. Rákérdeztem, hogy engedhette meg magának, mert én mindig azt gondoltam, hogy a napelem rendszer ár nagyon magas, talán megfizethetetlen egy “földi halandónak”. Az ismerős azt mondta, hogy hitelt vett fel rá.

Erre én is keresgélni kezdtem, és megtaláltam a napelemrendszer.info-t. Itt is szó esik jó, kedvezményes hitelekről, állami pályázatokról (belegondolva az államnak is érdeke, nagyon is, hogy az energia terén függetlenedjen, és ha akár egy állampolgár vagy család is megteszi ezt, az már egy kis győzelem: ismerjük a mondást a sok lúdról biztosan…), de nemcsak ezekről.

A napelem rendszer ár kategória könnyen megtalálható és feketén-fehéren le vannak írva, hogy milyen teljesítményű rendszerek milyen részekből állnak, és mennyibe kerülnek. A legolcsóbb rendszer 3 kW-os, ezt azoknak ajánlják, akik villanyszámlája havonta 12.000 Ft körül mozog. Ha ezt sikerül kiváltania a napelem rendszernek, akkor évente kb. negyed millió forintot lehet vele spórolni, így az olcsóbb, 1,3 M és 1,4 M forintos rendszerek kevesebb mint 6 év alatt, míg a legdrágább, 1,5 M forintos rendszer kb. 6 év alatt hozza vissza az árát. Ezután akár évtizedekig ingyen árammal számolhatunk.

A pontos számokat persze nem könnyű megjósolni (az időjósok sokszor egy napra előre sem sikeresek ebben), ez függ rengeteg mindentől, de az utóbbi évek átlagából nagy vonalakban jó becsléseket levonhatunk. Egy átlagos napelemes rendszer 8-10 év alatt hozza vissza az árat és összesen 25-40 évig működhet jól…