Napelemek a tetőn – gyönyörű, élénken előbújó virágok a kertben

Nagyon fontos nekem a természetközeliség és hogy olyan harmóniában éljek a környezettel, ami mindkét fél számára előnyös. Itt csak arról van szó, hogy szeretnék legalább annyit adni valamilyen formában a környezettemnek, mint amennyit én elveszek, elhasználok, vagy sajnos elpusztítok valamilyen módon. Ezért egyik részről rengeteg időt töltök a kertemben: vannak dísznövényeim, amikkel relatív sok időt kell foglalkozni, hiszen hetente akár több alkalommal is ki kell menni hozzájuk kicsit rendbe tenni őket. De ami talán ennél is sűrűbb odafigyelést igényel azok a gyümölcsök és zöldségek veteményese. Na ott aztán tényleg minden nap locsolni és kiszedni a gazt, különben baj lesz. Emellett pedig napelemek vannak a tetőn abból a célból, hogy legalább az energiám ne nem megújuló energiaforrásból származzon.

Ez egy olyan – felhasználás szempontjából végtelenül egyszerű – módja annak, hogy zöldüljön a háztartás és vele én is, hogy nem is jut először más az eszembe. Csak ki kell választani a megfelelő szakember, aki elvégzi a felmérést a helyszínen, megtervezi a méretek és a fogyasztás alapján, hogy mekkora napelemes rendszerre volna szükség és aztán egy nap alatt fel is szereli a kívánt elemeket.

Ahhoz, hogy hol lehet találni olyan szakembert, aki a napelemek ügyében valóban jártas és hozzá becsületes, jó áron dolgozik és még rá is ér: napelemesrendszerek.info a megoldás. Ez egy weboldal, ahol többek között erről is írnak amellett, hogy gyakorlatilag a nulláról kezdve is ki lehet kupálódni napelemekből otthon, egyedül, a kanapén ücsörögve.

Ha sok kérdés van a fejetekben, akár a napelemek működését illetően, akár magát a mennyit és miérttel kapcsolatban, akkor mindenképpen olvassátok el az említett oldal tartalmait. Vannak ott konkrét számok és konkrét eseteket, adnak olyan kézzelfogható tippeket, mint hogy melyik márkát érdemes használni és miért, vagy hogy milyen állomásai vannak, vagy lehetnek egy tervezés – szerelésnek. Szerintem az ember természetéből fakadóan addig tart egy ilyen szituációtól, amíg nincs tisztában minden egyes elemével. Ha pedig már ez is adott, akkor sokkal bátrabban mer belevágni egy olyan nagy volumenű fejlesztésbe, mint mondjuk a napelemek felszerelése és rendszer kiépítése. Pedig ez egy olyan dolog, ami csak előrébb viheti az adott háztartás és vele együtt a világot is.

Egy másik kardinális kérdés ennek kapcsán a megtérülés ügye. Ez persze sok tényező függvénye, de a fejekben talán még mindig olyan fals sztereotípiák élnek, ami szerint a napelemek megtérülése sokkal hosszabb, mint 10 év, talán vissza sem jön igazán az ára, vagy jellemzően a “nem érjük meg mi azt már”. Pedig egyik sem igaz. Bár az valóban helyes megállapítás, hogy sok tényezőnek van beleszólása a konkrét megtérülési időbe, de azt is ki lehet jelenteni, hogy minél inkább pontosan volt felmérve a terep a szükséges méretekkel és mennyiséggel, továbbá minél inkább sikerült átállni teljes mértékben a villamos energia használatára, ahol csak lehet, annál hamarabb fog eljönni a ténylegesen nullás villanyszámlák időszaka. Hogy ez számokban mit jelent, az tehát a tervezőn és a felhasználón is múlik, de a 6-8 év minden esetben reális lehet.

Nekem megérte ez a 6-8 év, hiszen egy életre tervezek itt élni. Ha hasonlóan gondolkodtok, ajánlom figyelmetekbe a napelemek telepítését és a napelemesrendszerek.info segítségét egyaránt.