Mihez kezdjünk az idei terméssel?

Annyi mindent lehet termelni egy kis városi kertben is, akár néhány négyzetméteren. Mi a párommal egy 6×6 méteres kertben gazdálkodunk a rendelkezésünkre álló hellyel, amit véleményem szerint a lehető legjobban kihasználunk. Néhány virág és a magyarországi viszonylatban kötelező citromfa mellett, javarészt barackfák kaptak helyet a mi kis „tanyánkon”.

Mint minden évben idén is elkezdődött a harc, ami eldönti, hogy mi lesz a megtermelt barack sorsa: pálinka, vagy lekvár. Általában szavazunk. Én képviselem a pálinkát, a barátnőm pedig a lekvár pártját fogja. Mivel az Ő szavazata kettőt ér, vesztésre vagyok ítélve. Azonban soha nem emiatt fáj a fejem, hiszen falusi barátaim egyike biztosan meglep majd néhány üveg „baracklével”. Sokkal nagyobb fejtörést okoz, hogy a lekvárfőzés legalább 50%-a idén is az én feladatom lesz. Nekem kell előkészítenem a terepet, hogy a Kedvesem nyugodtan dolgozhasson. Mindig nagyon ügyelek a biztonságra, és mivel a művelet egyik legnagyobb veszélyt jelentő pontja a gázpalack lesz, idén erre különös figyelmet fordítottam. Utánanéztem, hogy mire kell figyelni, és ezeket most veletek is megosztom, hogy véletlen se történjen váratlan tragédia a lekvárfőzés közben.

6 tudnivaló a gázpalackok biztonságáról

Eddig nem tudtam, de a gazpalackfutar.com oldaláról megtudtam, hogy az első, amit eddig is minden évben ellenőriznem kellett volna, az a használni kívánt gázpalack életkora. Merthogy van ilyen is. Az 50 évnél idősebb gázpalackokat nyugdíjazni kell, a szelepet pedig 10 évente cserélni, és ilyenkor a palack vizsgálatára is szükség van. Mivel az utolsó ellenőrzés dátuma fel van tüntetve a palackon, az esedékes ellenőrzés dátumát meg tudjuk állapítani, azonban a vizsgálat már egy jelentősen bonyolultabb folyamat, ezért eszem ágában sem volt hozzáfogni. Szerencsére erre szakosodott az említett cég, aki megcsinálja helyettem.

A vizsgálat során hét lépésben kerül ellenőrzésre egy palack. Ez egy hosszadalmas folyamat, ami professzionális eszközöket is igényel, illetve komoly hozzáértést. Az oldalra kattintva részletesen elolvashatod, hogy hogyan zajlik az ellenőrzés, illetve pontos tájékoztatást kapsz a 6 tudnivalóról is, hiszen én csak azt írom le nektek, amit én meg tudtam jegyezni a gázpalackom biztonságáról.

A következő lépés a palack nyomáspróbája. Erre azért van szükség, mert egy idősebb palack, ami már nem úgy bírja a strapát, mint fiatalabb társai, könnyebben felrobbanhat egy lakástűz esetén. Egy jó állapotban lévő palacknak nem szabad robbannia akkor sem, ha szó szerint tűzben áll. Persze ezt ne próbáld ki, a profi szakemberek sem ezt teszik, vannak erre biztonságosan használható eszközök.

Mit kell tudnunk akkor, ha ezen az ellenőrzésen átesett a palackunk, és a szakemberek áldásukat adták a lekvárfőzésre? A legfontosabb tényező a palack tárolása. Biztonsági szempontok miatt a palackot nem tehetjük se padlásra, se pincébe, valamint a panelházak is ki vannak zárva. Az elhelyezésen kívül érdemes még odafigyelni a palackon látható csíkok számára, ami egyfajta értékelési rendszer. Minél több a csík, annál idősebb, vékonyabb a palack. Természetesen még használhatod, de 10 éven belül ki lesz vonva a forgalomból.

Röviden ezeket az információkat tudtam meg, ami elengedhetetlen volt ahhoz, hogy nyugodtan aludjak, amíg Párom készíti a lekvárt.

Ez a 6 tudnivaló a gázpalackok biztonságáról, olyan információ, amit semmiképp sem szabad elfelejteni, ha maximálisan biztonságban szeretnéd érezni magad. Ehhez kérheted az említett cég segítségét, ahogyan én is teszem majd legközelebb.

Ha pedig a pálinkafőzés mellett döntesz idén, ne feledkezz meg rólam!

6 tudnivaló a gázpalackok biztonságáról