Környezettudatos gazdálkodás a kiskertemben

Amikor elmondtam a barátaimnak, hogy magam szeretném megtermeszteni az ételeimet a kiskertemben, mindenki nagyon szkeptikus volt, azt mondták, hogy ezt nem lehet kivitelezni, főleg nem a városban. Szennyezett a talaj, a szomszéd fel fog jelenteni a trágyaszag miatt, egyébként is a repülők meg a chemtrail miatt tök egészségtelen lesz, amit eszünk. Én mégsem vagyok ennyire pesszimista meg borúlátó, szerintem mindenki tud kicsiben gazdálkodni, ha nagyon szeretné.

A tervem az volt, hogy minél környezettudatosabb és ökobb megoldásokat használjak a termesztés során. Esővízzel szeretnék locsolni, ehhez szükségem van esővíz gyűjtő tartályokra, kiépített vízelvezető rendszerre. Ha azonban nem esne elég eső, akkor a fúrt kutat választanám. Építek egy üvegházat is, hogy kora tavasszal és késő ősszel is termelhessek. Mivel a házamat is öková szeretném tenni, ezért elterveztem, hogy beszerzek egy napelem rendszert a tetőmre, ezzel tudnám a ház energiatermelését ellátni megújuló energiával. Erről üzemelne a szivattyú, a vízforgató, a víztisztító és maga a fűtési rendszer is.

Pentele Solar

Kértem árajánlatot a Pentele Solar nevű cégtől, akik teljes napelem rendszerek tervezésével, kivitelezésével, ügyintézéssel foglalkoznak, nekem szinte semmi teendőm nem lenne, ha őket választanám. A sporoljnapelemmel.hu oldalon találtam meg őket, ahol jó előre felkészültem az infókból, így amikor kijött hozzám a szakember, hogy felmérje a házat, már kész kérdéssorral készültem. Főként a napelem rendszer ára és megtérülése foglalkoztatott, mert nekem most figyelnem kell nagyon a kiadásaimra. A szakember azt mondta, hogy a rendszer mérette attól függ, hogy mekkora a házam és a kertem energiafogyasztása. Ezt meg lehet állapítani egy energetikai tanúsítványból illetve a helyszíni szemléből és az én fogyasztási szokásaimból. Elmondtam az öko gazdaság terveimet, hogy szeretnék környezettudatosabban élni, hogy kisebb ökológiai lábnyomot hagyjak magam után. Ennek tudatában azt ígérte nekem, hogy pár napon belül érkezni is fog egy árajánlat, amelyben részletesen leírják a nekem tervezett rendszer teljesítmény paramétereit, illetve a fizetési ütemezést.

Meg is kaptam az árajánlatot, a felmérés szerint nekem egy 3 kW napelem rendszerre lenne szükségem, amelynek alap díja 1.350.000 Ft. Ezt az összeget növelheti még, ha a beépített készülékek teljesítményét növeljük. A cég Sharp napelemekkel dolgozik, mely az egyik legmegbízhatóbb a piacon, a gyártó 25 év garanciát vállal a napelem panelekre, tehát nem kell aggódni, hogy ezért az árért esetleg gagyi eszközöket kapnánk. A napelemes rendszer lelke az inverter, amely a napelem által termelt egyenáramot átalakítja a háztartási berendezések által használt váltóárammá, ennek a méretezését kell jól eltalálni. A 3 kW teljesítmény ennek a készüléknek a teljesítménye, és a rendszer egyik legdrágább darabja. Ha rosszul lenne méretezve az inverter és cserélni kéne, az igencsak költséges tévedés lenne. A Pentele Solar szakemberei azonban biztosítottak róla, hogy ez a méret nekem teljesen megfelel, még akkor is elég lenne, ha pár éven belül úgy döntenék, hogy veszek egy elektromos autót és árammal tölteném a garázsban.

Nem kell feltétlenül kifizetni az egész rendszert egyszerre, manapság elérhetőek állami támogatások, melyek 0% THM-ű hitelt ajánlanak a napelemes rendszer telepítőinek, így akár részletekben is lehet fizetni. Ettől megnyugodtam és el is döntöttem, hogy ez az egyik leghasznosabb befektetés az én mini öko tanyámnak itt a város közepén.