Az energetikai tanúsítvány érvényessége a világ leglogikusabb dolga

Az energetikai tanúsítvány érvényessége sokak fejében kérdőjelként lebeg, pedig ennél logikusabb dologgal kevésszer találkoztam életemben. Van egy baráti társaságunk, a tömbünk végében vagy egy közösségi kert, amit együtt művelünk és használunk. Van rajta minden finomság, amit csak el tudtok képzelni egy ilyen kis helyen, na meg persze közösségi gondozásban. Nyilván a fő szezon nem a téli, de ilyenkor is van, hogy kiülünk és egy kis bográcsolás vagy levélszedész közben beszélgetünk és szórakoztatjuk magunkat és egymást, még ezekben a vészesebb pandémiás időkben is. Nem szabad begubózni!

Az egyik pár a költözését tervezgeti éppen, mert szeretnének túladni a tömblakáson és helyette egy kertes házra váltani a bázisukat. Az első lépések között azzal szembesültek, hogy az értékesítéshez mindenképpen szükségük lesz egy energetikai tanúsítványra, ugyanis enélkül már nem is lehet eladni egyetlen lakást sem. Ez ugyebár egy olyan papír, ami azt mondja meg, hogy az ingatlanban mennyire korszerű és hatékony a fűtés, a szigetelés, vagy mondjuk milyenek a nyílászárók. Ezeket a dolgok a lakás fenntartása szempontjából kulcsfontosságúak. Minél inkább alacsonyabb besorolással rendelkeznek energiahetékonyság szempontjából, annál több energiát kell használniuk a rendeltetésszerű működéshez. Ez egyrészt azt fogja maga után vonni, hogy nagyobb terhet jelentenek a bolygónk számára, másrészt azt is jelenti, hogy többe fog kerülni a fenntartás. Tehát egyáltalán nem mindegy, hogy egy ingatlan milyen energetikai besorolással rendelkezik.

Az energetikai tanúsítvány érvényessége rendkívül logikusan van meghatározva. Kétféle szabályrendszer érvényes rá. Az egyik szerint addig marad érvényben egy elkészült tanúsítvány, amíg olyan változtatás nem történik a házban, ami jelentősen meg nem változtatná annak az energetikai besorolását. Így például ha csak apró dolgokat változtatunk, pl. valamilyen új berendezést veszünk, nincs tennivalónk. Ha viszont valamilyen rendszerszintű változtatást eszközölünk, mint mondjuk a teljes fűtés cseréje, vagy szigeteléscsere, vagy mondjuk a nyílászárók cseréje, akkor gyakorlatilag érvényességét veszti a tanúsítvány. Nekünk is érdekünk, hogy ez mindig aktuális legyen, hiszen abban a pillanatban, hogy valamit fejlesztünk, a besorolásunk is jobb kategóriába kerülhet. Ez végeredményében pedig azt jelentheti, hogy többet fog érni az ingatlan.

Az energetikai tanúsítvány érvényessége a másik szabályozás szerint az elkészítést követően 10 évig tart. Ez egy teljesen reális és racionális keret szerintem, hiszem 10 év alatt általában vagy történik valamiféle felújítás – javítás, vagy éppen ellenkezőleg, állagromlás is történhet, amit szintén illik dokumentálni a korrektség jegyében. Tehát összességében nézve ez egy olyan szabályozás, ami logikus és észérvekkel alátámasztható. Ráadásul túl sokáig nem is kellett keresgelni erre a kérdésre a választ, mert az e-tanusitas.eu oldalán rögtön ezzel találkozunk szembe, ha egy kicsit is elkezdjük olvasni a tanúsítás menetéről.

Szóval ha bármit magatokkal visztek ebből az írásból az legyen az, hogy az energetikai tanúsítvány érvényessége 10 év, vagy a nagyszabású energetikai felújítások eszközölésének ideje. Ezután illik és kell is új dokumentumot csináltatni, ha szeretnénk továbbadni az adott ingatlanon.