Az alkoholizmus kezelése vidéken

A vidéki életnek rengeteg előnye van: a friss levegő, a finom, ropogós zöldségek és édes gyümölcsök, a természet közelsége, a gyönyörű napfelkelték- és lementék, hogy csak néhányat említsünk. De veszélyek is járnak az itteni élettel: na, nem kell nagyon durva dolgokra gondolni, de a nagyváros szórakozásainak, kulturális és más lehetőségeinek hiánya, egy kisebb faluban, tanyán az érdeklődő társaság hiánya, a nem létező lehetőség, hogy egy jót beszélgessünk egy új ismerőssel: mindezek összessége kialakíthat egy olyan közeget, ahonnan az ember csak elvágyódik vagy esetleg túl sok alkohollal akarja feldobni a hangulatot, ami alkoholizmushoz is vezethet.

Azonban van segítség az alkohol betegség ellen. Az alkoholizmus kezelése komplex, bonyolult folyamat, és a Felépülők Rehabilitációs Központban nyolc szakember látja el a különböző konzultációkra és a bentlakásos programra érkezőket. A nyolcból hét saját maga is átesett az alkoholfüggőségen (közülük hárman alapították az intézményt, egy apa, anya és fiuk), míg a szakmai vezérletet egy pszichiáter és addiktológus osztályvezető főorvos adja.

Az egyéni, családi konzultáció vagy állapotfelmérés sokszor elég lehet egy enyhébb tünetekkel járó alkoholizmus esetén (egy konzultáció nem egyszeri alkalom, hanem rendszeres, általában 6-8 alkalmas), míg az igazán előrehaladott esetekben a 4 hetes bentlakásos szolgáltatás az ajánlott: ezt egy vidéki, turisták, ismeretlenek, meglepetések nélküli házban kell elképzelni, Veszprém környékén, a Balatontól északra. Az állami programokkal ellentétben, ahol 3-6 hónapos bentlakásos programok léteznek, sőt, egyes más kezelések akár 1 vag másfél évig is elhúzódhatnak, a Felépülők csapata mindössze 28 nap alatt sikeresen ki tud gyógyítani a betérő alkoholbetegek közül 70-75%-ot. Aki egy kicsit is tisztában van az alkoholizmus valódi arcával, tudja, hogy ez milyen óriási eredmény: egy hónapon belül egy lefelé tartó életet rendbe tenni…