A klíma párologtatása segíti a növények jólétét télen is

Mindig szerettem növényeket nevelni a lakásban, sokkal barátságosabb atmoszférát kölcsönöz az egész helynek, mintha csak úgy hagynám lenni. Egy kis életet vittek mindenbe. Sajnos azonban valami sose volt nekik jó, és mindig elpusztultak pár hónapon belül. Már azon voltam, hogy feladom a városi kertészkedést, ha úgy tetszik, mikor egy blogposztban olvastam, hogy a vízzel működő klímák a párologtatás miatt nagyon jó hatással vannak a növényekre, főleg a téli időszakban.

Úgyhogy fogtam magam és utána néztem, milyenek az ilyen fajta klíma árak. Direkt nem kerti klímát néztem, mert ugyan kertészeti céllal akarnám használni, nem kintre gondoltam beüzemeltetni. Végül találtam egy nagyon meggyőző és korrekt oldalt, ahol sikerült is kiválasztanom a tökéletes terméket. És ha már témánál vagyunk a klíma ár nagyon változó, kevesebb mint kétszáz ezer forinttól akár egy millióig is terjedhet. Bár nem tudom az mit csinál, aranyat fúj a levegővel együtt? Na de kinek mik az igényei persze. Szóval én egy közép kategóriás Panasonic klímát választottam, ami amellett hogy kórokozókat és allergén anyagokat is megszűr nedvesít, ami tökéletes a növényeimnek.

Már csak annak kellett utána néznem, hogy tudom megrendelni, illetve mennyiért szerelik be. Sajnos, mint kiderült ez utóbbit mással kellett megoldanom, mert nem Komárom-Esztergom vagy Győr-Moson-Sopron megyében lakok. Egy kicsit bántam, mert megbízható cégnek tűntek, és ráadásul mindent részletesen leírtak, hogy mire lehet számítani, ha jönnek beszerelni. A megemlített 4-5 órás munkaidő pedig (nekem legalábbis) elég gyorsnak tűnt. De ez van sajnos. Egy klíma kedvéért csak nem költözhet el az ember.

A szállítási költség két ezer forint volt, ami nem volt egy nagy érvágás, tekintve, hogy a klíma ára mellett mennyire eltörpül. A vásárlási feltételekben természetesen azt is leírták, hogy 14 napig jogomban áll elállni a szerződés feltételeitől, ha nem vagyok elégedett a termékkel, aminek az esetén csak a postaköltségek terheltek volna engem. Szerencsére olyan problémával nem találkoztam, hogy ezt igénybe keljen vennem, de megnyugtató volt a tudat, hogy nem fizetek ki feleslegesen egy nagyobb összeget, ha mégsem tetszik, amit kapok.

A beszereltetést végül az egyik ismerősömön keresztül intéztem, és azzal is minden viszonylag rendben ment, bár csinálhattak volna kicsit kisebb kupit a lakásban.

A növényeim, ahogy az elmúlt pár hétben, mióta megvan a klíma, megfigyeltem sokkal jobban érzik magukat. Az orchideám már virágzik is, és a pöttyös aloék is sokkal-sokkal jobb bőrben vannak. Nem tudom, hogy hogyan, mikor az elvileg egy kaktusz, és pont hogy nem kéne neki a pára, de ők ezek szerint egyediek.